Diljem Imotske krajine održane procesije


Tisuće vjernika diljem Imotske krajine sudjelovalo je u procesijama kojima se vjernici prisjećaju Isusove muke i smrti. Umjesto euharistijskoga slavlja služeni su obredi Velikoga peka.


Procesija u Imotskom započela je oko 20 sati nakon obreda, a na njoj su sudjelovali vjernici iz svih župa Imotske krajine i susjedne Hercegovine. Uz pjevanje Puče moj procesija je prošla gradskim ulicama, nakon čega je u Crkvi svetoga Franje uslijedilo ljubljenje križa. U imotskoj procesiji sudjelovale su i žudije. Žudije čine 12 stražara predvođenih zapovjednikom tzv. "judom" kao trinaestim članom. Najčešće su odjeveni u odore rimskih vojnika, a negdje i u odore mornara ili u narodne nošnje.


Najduža procesija na imotskom području je u Slivnu, dok u Prološcu počinje na Veliki četvrtak. Vinjanska procesija započela je jučer od crkava svetoga Roka, svetoga Ante, svetoga Nikole Tavelića i svete Kate. Svi križevi sastali su se na Tomislavljevu, odakle su se zajedno uputili prema Crkvi svetoga Roka, gdje su uslijedili obredi Velikoga petka i ljubljenje križa.


FOTO: Boško Ćosić

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

VIDEO: Pravoslavni vjernici u Imotskom dočekuju Božić

Šećerna bolest vrlo je podmukla, a i u Imotskom zahvaća sve veći broj ljudi

INTERVJU TJEDNA Antonela Rebić: Mandolina Imota ove godine u svečanom, revijalnom tonu